Besök chokladfestivalen i Turin!

Square

Älskar du choklad? Vi är många som gör det! Besök världens största chokladfestival och njut med alla fem sinnen i denna chokladens huvudstad nummer ett. Redan på 1800-talet ansågs italienska Turin vara en internationellt erkänd huvudstad vad det gäller chokladproduktionen i Europa. Det beräknas ha producerats ca. 300 kg choklad om dagen i staden kring slutet av 1800-talet. Chokladen i Turin kommer i hundratals olika former, blandningar och kombinationer. Lär känna de olika italienska fraserna “Gianduiotta”, vilket är en mixad chokladmassa av kakao och hasselnötter, eller en “Cremino” en mix av kaffe, choklad och hasselnötter.

Festivalen och information

Chokladfestivalen i Turin har årligen arrangerats sedan 2003, dess epicentrum är kring Piazza Vittorio Veneta, men hela staden är en festivalyra av choklad, smakupplevelser och italiensk gästfrihet. År 2019 arrangeras festvalen från den 8 november till den 17 november. Det beräknas komma över 500.000 tusen besökare, festivalen är en lång chokladfestival på hela 10 dagar och får Kalle och Chokladfabriken att blekna i jämförelse. Här kan du bli en kringflackande vagabond och vandra bort i eufori bland chokladens alla former, färger och smaker! För choklad är njutning på högsta nivå.

Resan kan dessutom bli en riktig hälsoresa! Choklad kan vara bra mot depression, stress och höjer även lustkänslorna genom att aktivera ämnet seretonin i våra hjärnor.

Varje år håller chokladfestivalen ett specifikt tema, det brukar vara fullspäckat med chokladfontäner, statyer och figurer, och allt är förstås gjort av choklad. En av höjdpunkterna på festivalprogrammet är chokladmästarnas uppvisningar i konsten att skapa rena mästerverk i choklad. Festivalen strävar att ge besökarna variation, originalitet och tradition men även en hel del kunskap om chokladens historia och ursprung. På chokladfestivalen med det italienska namnet CIOCCOLATÒ blir ingen besviken när det kommer till upplevelser, överdåd och chokladmästarnas magnifika chokladtillverkning.

Årets tema och workshops

Detta år kommer chokladfestivalen tematiskt att handla om chokladens historia och staden Turin. Personen som karaktäriserar förverkligandet av skapandet av chokladen “diablottiono” och världens första “gianduiotta” står som staty Emanuele Filiberto, på Piazza San Carlo i staden Turin.

Känd för att ha givit upphov till en chokladblandning av vanilj, konjak och kakao vid 1560-talet. En choklad som fortfarande tillverkas än idag. Runtomkring i staden kommer det hållas event, workshops och smakprover på olika sorters choklad – i alla färger, smaker och former. För barnfamiljen anordnas en hel del event och workshops som kan passa barn i olika åldrar. Även hur choklad kan användas inom matlagning, desserttillverkning och för efterrätter brukar vara välkomna inslag för de mer vuxna besökarna. Älskar du choklad så kommer du älska chokladfestivalen i Italiens Turin. Ett riktig Mecka för alla som en gång i livet vill tillägna 10 dagar i ett chokladlandskap av sällan skådat slag.