Den indiska färgfestivalen Holi

Square

Holi är en livlig och färgstark hinduisk vårfest som firas med bland annat färgat pulver, processioner med inslag av sång, dans och en stor portion glädje. Den kallas ofta färgernas fest vilket syftar till firandets andra dag där deltagarna stänker ner alla människor de möter med färg.

Denna festival har sitt ursprung i en önskan om bördiga skördar och goda jordar men numera firas högtiden mest symboliskt till minne av en känd hinduistisk legend. Legenden handlar om en kung som vill bli lika odödlig och oövervinnlig som gudarna. Han använder sig av demoner och olika konster för att få sin vilja igenom, men han lyckas aldrig övertyga sin son som visar sitt missnöje genom att tillbe guden Vishnu.

Kungen gör allt för att mörda sonen men misslyckas. Slutligen tar han hjälp av systern Holika som är immun mot eld. Planen går ut på att få sonen att sätta sig i sin fasters knä medan hon sitter på en brasa och därmed förtäras av lågorna. Guden Vishnu ingriper emellertid och räddar sonen genom att blåsa av Holikas eld och låta den omfamna pojken istället. Därför firas den första dagen med symboliska bål där man tänder eldar och bränner Holika.