Karnevalen i Venedig

Square

Under den tråkigaste delen av den svenska vintern, det vill säga januari och februari, ska man bege sig till Venedig om man vill bryta det monotona gråa vädret med en färgsprakande karneval. Det är nämligen då som Venedigs gator fylls av människor iförda färgglada kostymer och masker, och gatuartister, parader och föreställningar avlöser varandra. Karnevalen har anor sedan 1200-talet, och genom att åka dit bryter man med andra ord inte bara vardagens tristess, utan deltar i en flera hundra år gammal tradition.

Man ska dock försöka se till att åka under karnevalens andra vecka, eftersom det först är då som alla aktiviteter verkligen kommer igång. Under den första veckan är det fortfarande mycket som håller på att förberedas. Kommer man dit under finalveckan har man som störst chans att få dem maximala upplevelsen av karnevalen. I den upplevelsen ingår självklart att själv vara utklädd i passande 1700-talsutstyrsel och mask. Dessa kostymer kan hyras för runt 50 euro per dag. En sak som man måste lösa om man har tänkt gå på festivalen i kostym är dock var man ska förvara sina värdesaker. De två problemen som uppstår är dels att förvaringen måste passa till kostymen, dels att man måste skydda värdesakerna från ficktjuvar när man går i folkmassorna på karnevalen. En bra lösning för kvinnor kan vara att sy fast en tygpåse på insidan av klänningen. Karnevalklänningar är ju ofta vida och fotsida, vilket betyder att man har gott om plats under kjolen, och får ett bra skydd från vandrande händer. Du hittar tygpåsar i olika storlekar och material på Medtryck.com.

En stor del av karnevalen centreras kring Markusplatsen, och vill man bo nära karnevalen är det med andra ord här man ska satsa på att hitta ett hotell – förutsatt att man är villig att betala det markant högre priset, förstås. En annan del av staden att hålla koll på under karnevalen är Arsenale, som är den historiska hamnen i Venedig. Där kommer festen igång på riktigt, med fyrverkerier om kvällarna, burleskshower och konserter med allt från pop till hip hop och reggae. Vill man kunna komma och gå som man vill på alla dessa evenemang ska man köpa ett karnevalpass för 50 euro, där allt ingår.