Matsuri i Japan

Square

”Matsuri” är det japanska ordet för ”festival”, och under ett år i Japan anordnas det en mängd olika matsuri över hela landet. Matsuri anordnas vanligtvis för att ett lokalt tempel ska fira sin gudom, men det finns även icke-religiösa matsuri.

Under en matsuri ställs det vanligtvis upp stånd med olika typer av gatumat och spel. Klassisk festivalmat i Japan är till exempel grillad bläckfisk, takoyaki och grillade majskolvar, medan vanliga lekar och spel är att fiska efter guldfisk, sjunga karaoke och att se på sumomatcher.

Det är också vanligt med en procession under någon av festivalens dagar. Dessa processioner innehåller ofta utförliga flakvagnar, som skapas gemensamt av alla i grannskapet. Vagnarna åtföljs av människor som spelar trummor och flöjt.

Vissa festivaler har också speciella teman, och är så kända att de lockar besökare från andra delar av Japan. Det gäller till exempel Sapporos snöfestival, Sapporo Yuki Matsuri, som infaller under en vecka i början av februari. Under denna tid skapas stora snö- och isskulpturer i Odori-parken i centrala Sapporo, många så stora som 25 meter breda och 15 meter höga. När det blir mörkt belyses skulpturerna. Att besöka Sapporo Yuki Matsuri är en av de mest populära vinteraktiviteterna i Japan.

En annan festival som lockar tusentals besökare till Kyoto varje år är Aoi Matsuri. Den infaller den 15 maj, och den största attraktionen på festivalen är dess ”huvudnummer”, en parad som går mellan det kejserliga palatset och Kamo-templet. I paraden går 500 människor som är klädda i de kläder som bars av aristokratin under Heian-perioden, det vill säga år 794-1185. Att se hela paraden går förbi tar ungefär en timme.

Om man vill se något av det bästa Japan har att erbjuda när det gäller flakvagnar i parader, ska man besöka Chichibu Yomatsuri, det vill säga Chichibus nattfestival. Under denna festival, som varar i två dagar, har man möjlighet att uppleva allt det som gör en japansk festival speciell, och denna festival, tillsammans med Gion Matsuri i Kyoto och Takayama Matsuri, anses vara de som har bäst flakvagnar i hela Japan. Själva paraden sker den 3 december, på festivalens andra dag, och vagnarna man då får se är utförligt dekorerade med allt från lyktor och väggbonader till förgyllda träsniderier. På festivalens andra dag kan man också se ytterligare en av festivalens höjdpunkter, nämligen fyrverkerishowen. Den är hela två och en halv timme lång, och visar upp japanska fyrverkerier när de är som bäst. Hela festivalen får också en särskild stämning eftersom den sker på natten.

En annorlunda typ av festival är Awa Odori, som anordnas i Tokushima. Det är en av många dansfestivaler som anordnas i Japan i mitten av augusti, och det är denna festival man ska välja om man vill se en mängd olika traditionella danser och färgsprakande kläder.

Om du ska åka till Japan är det med andra ord värt att stanna en längre period, eftersom det finns så mycket att se och uppleva. Förutsättningen för det är dock självklart att man tar tag i saker som behöver åtgärdas hemma, till exempel en takrenovering om det behövs, för att man inte ska behöva oroa sig för sitt hus när man är borta. Först då kan man njuta av det Japan har att erbjuda till fullo.