Anordna din egen festival – så gör du

Square

En utomhusfestival och besökare

Att anordna en egen festival är något som många musikälskare drömmer om. Det krävs en hel del jobb för att få igång festivalen och för att få den lönsam, men det är inte omöjligt om man verkligen brinner för det. Först och främst måste du bestämma vilken typ av festival du vill anordna. Gillar du redan en viss musikstil är det kanske rätt självklart, men det kan även vara en bra idé att fundera på vilken typ av musik som passar i området som festivalen ska arrangeras i. Lyssnar den lokala befolkningen helst på rockabilly, hårdrock, folkmusik eller kanske det passar bättre med populärmusik? Att ha ett renodlat koncept är bäst för större festivaler, men mindre festivaler kan ofta blanda olika genrer utan att det blir konstigt.

Det är lättast att anordna festivalen om man är några stycken eftersom det är mycket som måste genomföras både innan och under arrangemanget. För att festivalen ska gå med vinst är det viktigt att göra en realistisk budget innan festivalen. Sedan måste givetvis även ekonomin skötas efteråt. Är du inte kunnig kan det vara smart att använda dig av rekrytering stockholm inom ekonomi och administration. Då kan ett proffs se till att allt är som det ska med ekonomin och du kan fokusera på annat. Det måste även finnas personal på plats som sköter om artistbokning, säkerheten, scenbyggandet, försäljning och servering av mat och dryck, entré och eventuell camping. För det mesta har festivaler volontärer som sköter om dessa olika ansvarsområden. Det är även viktigt att ha någon som sköter om marknadsföringen och som pratar med pressen. Festivalen måste arrangeras på en plats som är lämplig för festivalen och som är godkänd av kommunen. Det gäller att vara ute i god tid, för utöver allt som måste falla på plats måste du även ansöka om olika tillstånd från kommunen och polisen.

Planering är a och o

Publiken på en spelning

Det är lättast att arrangera festivalen på en plats där det tidigare har varit festivaler eller liknande arrangemang, för då vet ni att platsen är lämplig och troligtvis blir godkänd av polis och kommun. Att involvera lokala krafter redan från början är smart. Kontaktar ni till exempel kommunen i början av planeringen kan ni få hjälp på många olika sätt. De kan till exempel ge er förslag på olika platser där festivalen kan hållas. på Polisens hemsida kan du söka tillstånd om samling på allmän plats, men tänk på att det kan ta ett tag innan det blir godkänt. En festival som arrangeras för första gången bör man nästan planera minst två år i förväg. Då kan man vara säker på att man har tillräckligt med tid på sig, för det är mycket som måste falla på plats innan man sätter igång. Det är smartast att börja skriva ihop en ordentlig planering där en marknadsundersökning, olika budgetar och en arbetsplanering med datum finns med. Att hitta en mentor som kan ge råd på vägen kan också vara en bra idé.