Emma Knyckares festival Statement

Square

Något som har blivit mycket omtalat under det senaste året, och som sannolikt kommer att fortsätta diskuteras även under det kommande året, är den festival som Emma Knyckare har tagit initiativ till. Det handlar om en festival för bara kvinnor och icke-binära (eller ”icke-män” som Knyckare själv uttryckte det i det tweet som startade hela processen).

Anledningen till att Knyckare tagit initiativet till att anordna denna musikfestival är de många våldtäkter och sexuella övergrepp som skett på Bråvallafestivalen. Som en reaktion mot detta föreslog Knyckare på Twitter (mer eller mindre seriöst) att anordna en festival utan män, underförstått för att deltagarna på festivalen ska vara fredade från denna typ av övergrepp.

Twitter-inlägget fick stor medial uppmärksamhet och både positiva och negativa reaktioner. De positiva kom i alla former, från glada tillrop till folk som anmälde sig som frivilliga för att agera funktionärer under festivalen. Detta ledde till att Knyckare faktiskt gjorde slag i saken, och startade en insamling till projektet på Kickstarter med målet att samla ihop 500 000 kronor.

Nu har insamlingen nått målet, och Knyckare har till och med kommit så långt att hon bokat Bananpiren i Göteborg som plats för festivalen, som antagligen kommer att heta Statement. Således ser det ut som om festivalen kommer att bli av under sommaren 2018, till vissas förtjusning och andras förskräckelse. Knyckare själv har dock märkt av en minskning av de negativa kommentarerna i samband med Metoo-kampanjen, och hon tror att det beror på att ingen längre kan blunda för problemen.

Om du planerar att gå på Statement ska du komma ihåg något som är viktigt på festivaler, oavsett om man är man eller kvinna, nämligen att skydda sig från solen ordentligt. Eftersom festivalen sker på sommaren går man sannolikt med bara armar och ben, varför man måste smörja in sig ordentligt med solskydd. Man måste också skydda ansikte och ögon genom att bära solglasögon och exempelvis en keps. Om du vill passa på att visa ditt stöd för ditt favoritlag i NHL samtidigt som du skyddar ögonen mot solen ska du gå in på Gameday.se, där du bland annat kan köpa NHL-kepsar.