Kända festivaler i Sverige

Square

Festivaler utgör en fantastisk anledning att besöka olika delar av landet och träffa på nya, spännande människor. Man får ta del av olika typer av kulturella uttryck och kanske se sitt favoritband live på en musikfestival. Alla kulturer världen över håller festivaler varje år som hyllar olika traditioner. Sverige är inget undantag, utan har också en hel del kulturella festivaler som du kanske inte känner till. I många av dem har folk på sig konstiga halloween kläder och beter sig lite vilt. Denna artikel redogör för några exempel på festivaler, för att ge dig alternativ att välja bland. Kanske får du minnen för livet på någon av de följande festivalerna?

Stockholms kulturfestival

Stockholms kulturfestival hålls i augusti varje år, på uppdrag av Stockholms stad. År 2017 hade festivalen över 600 000 besök. Kulturfestivalen är helt gratis och man får här möjlighet att ta del av en stor mångdfald av musik, teater och dans. Festivalen har även världens längsta bokbord, som kan vara särskilt intressant för den som älskar att koppla av med en bra bok.

Sweden Rock Festival

Sweden Rock är en årlig festival som fokuserar främst på hårdrock, men det finns även en stor variation på musiken som erbjuds. Ett flertal rocklegender har medverkat i festivalen. Exempel på dessa är Aerosmith, Guns N Roses och Deep Purple. Festivalen hålls i Sölvesborg i södra Sverige, och har varit en tradition för staden sedan 1992. Är du en metalhead så är denna festival ett måste!

Lollapalooza

En av de mest kända festivalerna i världen kommer år 2019 till Sverige. Lollapalooza är en årlig musikfestival som bland annat erbjuder alternativ rock, heavy metal, punk rock, hip-hop och elektronisk musik. Festivalen startades år 1991 i USA och har expanderat världen över sedan dess. Festivalen har varit i Chile, Brasilien, Argentina, Tyskland, Frankrike och snart även i Sverige. Denna festival kommer att vara en upplevelse utan like och hålls bara en gång, så den får inte missas!

Göteborgs filmfestival

Nordens största filmfestival hålls varje år i Göteborg. Göteborgs filmfestival börjar i slutet av januari och varar i hela tio dagar. Med 150 000 biljetter sålda varje år är det en spännande och aktiv festival. Festivalen har varit aktiv sedan 1979. Filmerna som visas har en stor variation både när det gäller innehåll och ursprungsland. Filmerna som erbjuds kan ses på ett antal biografer runt om i staden. En perfekt festival för filmentusiasten!

Avslut

Detta är bara några exempel på festivaler som går att hitta i Sverige om man är villig att resa lite. Med så många olika festivaler finns det något här för alla. Hoppas du har kul!