Kända utländska karnevaler

Square

Karnevalen i Rio de Janeiro

Det finns nog ingen som inte har hört talas om Karnevalen i Rio de Janeiro som är en av världens absolut mest kända festivaler. Har man inte haft möjlighet att besöka den själv så finns det mängder av referenser till den i både film och litteratur. Inte minst är den årligen en världsnyhet och en färgsprakande festival med sambamusik, gatudans och vackra parader. Själva datumet när denna festival går av stapeln är olika varje år då den påverkas av hur påsken infaller.

Firandet är fyra dagar långt och inleds på arenan Sambodromo där olika sambaskolor tävlar mot varandra. Paraden som brukar visas på TV världen över är i själva verket tävlingsbidrag från arenan. Deltagarna är klädda i fantastiska kostymer och visar upp sina färdigheter i ett makalöst skådespel där de dansar samba på stora specialbyggda vagnar. Varje deltagande skola har ett eget tema med dans och musik som dräkter och vagnar ska symbolisera. Dessutom har de också en egen orkester med specialskriven musik som följer med och ackompanjerar tåget. I olika delar av staden förekommer förutom denna stora huvudparad också mängder av mindre parader och festligheter på gatorna och i Copacabana pågår festligheterna dygnet runt.

Mardis Gras i New Orleans

Mardis Gras i New Orleans kan stoltsera med att vara en av de mest berömda karnevalerna i världen och sträcker sig från trettondagsafton till fettisdagen. Firandet består av olika fester och av de berömda och extravaganta paraderna som anordnas av särskilda lag. Deltagarna kastar pärlhalsband till åskådarna som försöker samla så många som möjligt.

Karnevalen i Notting Hill

Karnevalen i Notting Hill beskrivs som Europas största gatufest och den går av stapeln årligen i slutet av augusti. Då råder det karnevalsstämning på gatorna i västra London som fylls av stånd med mat från hela världen och av dansande människor i färgsprakande kläder som rör sig till calypsomusik. Det ledande temat är just Calypson som får spegla mångfalden i London och går tillbaka till slavtiden då slavar i karibiska Trinidad sjöng om sina lidanden. Karnevalsrutten kantas av hundratals färgglada ekipage och dansare leder tåget med visselpipor och ständigt glada miner. I gathörn och från scener spelas också reggae, house, funk och mycket annat och staden fullkomligen sjuder av liv och rörelse.