Kulinariska matfestivaler jorden runt

Square

Smaka på Stockholm

En festival att lägga på minnet för matälskare av alla slag är Smaka på Stockholm som årligen går av stapeln i Kungsträdgården under några ljusa sommardagar i juni. Här kan man frossa i härlig mat och underhållning.

Ett uppskattat inslag i denna matfestival är bland annat kockduellerna som håller till på Stora scen där ett trettiotal av landets främsta kockar tävlar mot varandra. Känner man istället för att ta chansen att laga mat tillsammans med en stjärnkock får man bege sig till Culinary Theatres Cookalong där det bjuds på inspiration, matlagningstips och matnyttiga recept. Dessutom rullar ett stort antal Foodtrucks in i området och bjuder på gatumat från hela världen. Vidare kan mateliten vältra sig i vällagad mat i Popup-restaurangen där Sveriges absolut bästa kockar serverar sina signaturrätter.

Skånes Matfestival

Vill man besöka fler matfestivaler i Sverige kan man bege sig söderut och njuta av både den goda maten och den skånska sommaren. Här kan man till exempel delta i olika workshops och baka tillsammans med stjärnbagare eller laga spännande mat ihop med mästerkockar. Matnördar och livsnjutare av alla de slag samlas för att lyssna på inspirerande seminarier om olika sorters mat, matlagningstekniker, nya trender eller hur man lagar jordens absolut godaste kaffe. Det finns något för alla smaker.

Spaniens tomatfestival

En matfestival av det lite kladdigare slaget är La Tomatina i Spanien. För den som tycker om tomater och inte har något emot ett rejält matkrig så är det dags att boka biljett till byn Bunol strax utanför Valencia. I augusti varje år förvandlas den annars sömniga lilla staden till ett hav av tomater när det största matkriget av dem alla drar igång. Festivalen är så populär att man numera måste boka plats för att kunna delta. Det ryktas att man gör av med ungefär 100 ton tomater på tre timmar.

Bugfest i North Carolina

För den modige och icke kräsne kan Bugfest festivalen i North Carolina vara en upplevelse utöver det vanliga. I september varje år slår denna avgiftsfria festival upp portarna och erbjuder insektsmat, lärorika seminarier och spännande utställningar. Allt i syfte att lära sig mer om insekter som exempelvis trollsländor, eldflugor och olika sorters malar. På Café Insecta kan alla äventyrslystna matentusiaster helt gratis prova på diverse insektsrätter som tillagats av lokala stjärnkockar.

Italiens Internationella Tryffelmässa

Varje höst i tryffeltider anordnas den världsberömda tryffelmässan i den lilla staden Alba. Mässan med tillhörande marknader och events av olika slag har besökare från hela världen. Här samlas gourmetkännare och konnässörer för att få en glimt av en av världens absolut dyraste delikatesser – den vita tryffeln från Alba. Det anordnas bland annat tryffeljakter och stjärnkockar hedrar tryffeln genom att tillaga den på bästa sätt. Här kan äkta matelit även ta del av regionens bästa mat och vin.