La Tomatina

Square

La Tomatina är en spansk festival som hålls i byn Buñol i Valencia i Spanien. Festivalen består egentligen bara av ett gigantiskt matkrig, som endast involverar tomater; deltagarna kastar helt enkelt tomater på varandra i ungefär en timme. Därefter spolar man av gatorna (och deltagarna) med vatten, och andra festligheter vidtar.

Festivalens ursprung är en ren olyckshändelse. Vid en parad genom staden, år 1945, var det en grupp unga män som deltog med en vagn i paraden. En av männen föll av vagnen, och blev så ursinnig av detta att han började slå vilt omkring sig. Så småningom började folkmassan omkring honom att slå tillbaka, och ett grönsaksstånd blev indraget i konflikten; människor började kasta tomater på varandra hejvilt. Händelsen slutade med att polisen fick avbryta konflikten.

Året därpå återvände samma unga män till paraden, men denna gång startade de slagsmålet med flit, och hade tagit med sig egna tomater. Detta tomatkrig blev en årligt återkommande företeelse, och varje år fick polisen ingripa, vilket flera gånger ledde till att deltagarna blev arresterade. Festivalen var förbjuden ända fram till 1957, då det anordnades en protest mot förbudet i form av en ”tomatbegravning”: byns invånare bar på en kista med en enorm tomat i, och paraderade den genom staden medan ett band spelade en begravningsmarsch. Denna protest fick genomslagskraft, och förbudet mot La Tomatina lyftes.

Idag är La Tomatina en officiell festival, och antalet besökare har växt stadigt för varje år. Den har gått från att vara en lokal högtid till att bli känd i hela Spanien, till att locka turister från hela världen. Därför måste man sedan 2013 köpa biljetter till festivalen, och bara de med biljetter får delta i tomatkastningen. Det är inte heller svårt att förstå varför, då de tusentals besökarna ska rymmas i en by med knappt 10 000 invånare. Man uppskattar att det kastades sammanlagt 145 000 kilo tomater på festivalen år 2015, och år 2017 hade festivalen 20 000 besökare.

Tomater i all ära, men det är nog bara i sammanhanget kring La Tomatina som någon skulle kalla tomater för ”festliga”. Vid andra högtider gör man alltså bättre i att skapa en riktigt snygg tårta, med en rolig tårtdekoration, snarare än att bjuda på tomater i någon form. Är man en riktig tomatälskare finns det dock bara en högtid som räknas, och det är La Tomatina.

Även om staden ser ut som om ett verkligt blodbad har skett där när allt tomatkastande väl är över, har kastandet faktiskt en positiv effekt. Citronsyran som finns i tomaterna bidrar nämligen till att rengöra gatustenar och husväggar, när man sedan spolar bort tomaterna. Eftersom festivalen sker i augusti är det ett bra sätt att tvätta bort sommarens damm från gator och torg, samtidigt som man roar sig – man förenar nytta med nöje, med andra ord!