Öland Roots

Square

Öland Roots är en mysig reggaefestival som arrangeras varje sommar i den lilla orten Stora Frö på sydöstra Öland, precis intill havet i ett naturreservat som har en tallskog och en härlig strand. Festivalen har arrangerats sedan år 2004 av en kulturell förening som är hemmahörande på ön. Från början var det bara några hundra besökare som deltog på hela festivalen, men nu är det cirka 7000 besökare som kommer varje år. Totalt pågår Öland Roots i två dagar och festivalen brukar hållas över en helg i mitten på juli. Det går att köpa biljetter för en dag eller för bägge dagarna, men var ute i god tid för biljetterna brukar bli slutsålda.

Intressanta artister

Många svenska reggaeartister har uppträtt på Öland Roots genom åren, som till exempel Peps Persson, Syster Sol, General Knas, Svenska Akademien, Kulturation och Governor Andy. Det har även varit några riktigt stora globala artister som har spelat på Öland Roots, som Michael Rose från det legendariska bandet Black Uhuru och U-Roy. År 2018 kan man se fram emot att se den hyllade reggaeartisten Gentleman från Tyskland.

En miljövänlig festival

Festivalen har ett stort fokus på miljö och hållbarhet. All mat som serveras på festivalen är till exempel vegansk och år 2018 kommer Öland Roots att servera sina egenodlade ekologiska grönsaker på festivalområdet. Det läggs även stort fokus på återvinning och festivalen har ett stort område där man kan återvinna det mesta man använder. Det finns en camping bredvid festivalen och priset för att campa ingår i biljettpriset. Campingen ligger precis intill havet och en del av festivalens event brukar arrangeras på stranden. Det har till exempel varit små spelningar på stranden, grillfest och andra mysiga happenings som passar festivalens tema. Att bada i havet går bra och flera besökare spenderar mycket tid på strandens brygga. Inne på festivalen brukar det alltid finnas ett chill out-tält, alkoholservering, konstutställningar och flera olika matstånd.

Trygg gemenskap i naturen

Öland Roots är en trygg festival med mycket låg brottslighet och den ligger fint belägen ute i naturen. På Öland är det ofta bra sommarväder, men vädret kan givetvis skifta. Ta därför med bra jackor för dam och herr så att ni är redo för både sol, regn och vind. Det kan även vara en bra idé att skydda utrustningen ni har med er, som till exempel mobiltelefoner om det kommer rikligt med regn under kvällen när man vill “lysa upp” publiken. Öland Roots brukar kallas för Sveriges mysigaste festival och man förstår varför när man har besökt den. Här samlas människor i alla åldrar för att äta god mat, lyssna på musik och njuta av de vackra omgivningarna. De flesta besökarna kommer år efter år, för någon liknande festival finns troligtvis inte i Sverige.