Potatisfestivalen i Alingsås

Square

I Juni månad ordnas det en festival i Alingsås varje år som kallas för potatisfestivalen. På festivalen brukar det vara mycket folk som kommer för att lyssna på musikuppträdanden, gå på marknaden eller njuta av god mat och dricka i restaurangtälten. Ibland kan man höra människor prata om Potatisstaden som Alingsås brukar kallas för. Varför kallas Alingsås för Potatisstaden? Jonas Ahlström som bodde på en gård utanför Alingsås på 1720-talet, närmare bestämt Nolhaga började odla “jordpäron” som potatis ofta kallades för under den tiden. Han tog god tid på sig för att lära sig allt och forska om potatisens lagring och odling. Jonas Ahlström var den som tog potatisen över till Sverige från Frankrike och på det viset och med all kunskap han fick blev den lilla knölen populär i Sverige. Ahlström med sina potatisar gjorde att Alingsås även fick namnet Potatisstaden och genom detta kallade man den årliga festivalen i Juni månad för Potatisfestivalen.

Alla älskar musik

Rock, Hip-Hop, Blues, Country, Dance, Reggae är några utav alla de olika genrer som finns. På olika platser runt om i Sverige ordnar man så att yngre också kan vara med och säga vilka de vill se uppträda på festivaler och detta engagerar ungdomar att ta del av musiken som spelas. Detta kan man tydligt se när Potatisfestivalen hölls i Alingsås förra året. Dessa arrangemangs är till för alla åldrar och då är det även viktigt att det finns musik för allas smaker. Vem vet, kanske någons farmor och farfar breakade loss till musiken med, för det finns även de som är allätare när det gäller musik oavsett ålder. På festivaler ska man trängas med ett leende när man tar sig igenom marknadsstånden, njuta av musiken, för att sedan slå sig ner på en stol eller bänk någonstans. När kvällen närmar sig tar ungdomarna mer och mer över för att sedan dansa och hoppa i takt med musiken som flödar ut från högtalarna. De äldre går hemåt för att vila upp sig för ytterligare en dag i trängsel som mer eller mindre alla ser framemot under under dessa tider. Kanske finns det ett potatisstånd bakom nästa hörn.

Potatis, musik och god mat

För att summera det hela är festivaler något vi ser fram emot. Vi träffar släkt och vänner ute i vimlet, dansar, lyssnar, äter och dricker. Det blir en slags social sammanhållning där alla mer eller mindre skrattar, pratar och har roligt tillsammans. Det finns de som inte går ut när det är festival, på grund av sjukdom med mera men vill kunna lyssna på musiken. ha öppna fönster om du kan, då missar du inget som du skulle vilja lyssna på. Med denna resa genom Potatisfestivalen i Alingsås “Potatisstaden”, Ahlström som man mer eller mindre kan säga var den som gav staden och festivalen dessa namn. En god liten rund “kan vara andra former med” sak som man kan använda till mycket. Vi har även bekantat oss med ungdomar som är med och säger vilka artister de vill ska uppträda. Kolla gärna datumet festivalen är på i år för att kanske besöka den om du har vägarna förbi.