Tjurrusningen i Pamplona

Square

Det finns många tjurrusningar i Spanien men den absolut mest kända är den som årligen hålls i Pamplona. Själva evenemanget består av niodagarsfestivalen San Fermin under tjurfäktningssäsongen. Skillnaden är att det inte är professionella tjurfäktare som deltar utan vem som helst som känner för att springa gatlopp framför en hord av ilskna tjurar. Varför man väljer att göra detta är upp till var och en men handlar troligen om att visa mod och karaktär.

Själva festivalen hålls till helgonet San Fermins ära och karnevalsstämning råder på gator och torg men den absoluta höjdpunkten är tjurrusningen som hålls dagligen varje morgon under denna period. Slingan är över 800 meter lång och startar med två pistolskott. Deltagarna är klädda i skyddshelgonets färger med vita kläder och rött skärp. Det enda vapen de har till hjälp är en hoprullad tidning som förhoppningsvis kan avleda en alltför närgången tjur.

Loppet tar bara några minuter och eftersom tjurarna är snabbare än deltagarna är risken för skador överhängande. Normalt trampar springande djur i flock inte på någon som trillat eller på annat sätt blockerar vägen men de djur som kommit en bit ifrån de andra är mycket oberäkneliga. Den mest ärofyllda positionen är precis framför hornen på ledartjuren.